2017/2018

Vážení spoluhráči,

 

přejdu rovnou k věci: momentálně jsme s financemi v mínusu o necelých 20.000 Kč.

Jak k tomu došlo? Prvním důvodem je, že na rozdíl od loňské sezony jsem letos zatím nevybíral peníze za odchozené ledy v září. Jak víte, v září máme vždycky 4 přáteláky, na které se scházíme v minimálním počtu, a není tedy fér zahrnovat je do příspěvků. Nicméně za ty 4 ledy (resp. 2 naše a 2 Hoven) se aspoň nějak zaplatit musí.
Druhým, a hlavním důvodem, jsou nedodržené sliby některých hráčů ohledně účasti v sezoně. Celkem 8 hráčů nedodrželo původně slibovanou docházku, a tedy i placení během sezony tak, jak mi slibovali během srpna a září. Někteří do sezony vůbec nenastoupili, jiní odehráli jen půlku nebo chodili a platili zápas od zápasu.
Jejich důvody můžu jako kamarád sebevíc chápat a rozumět jim, nicméně praktický dopad je ten, že při tvorbě rozpočtu jsem u nich počítal s pravidelným placením, jako u všech ostatních, ke kterému nedošlo. Jelikož se v konečném důsledku u každého z těchto hráčů jedná o ztrátu minimálně 3000 Kč, sami si spočítejte, o kolik plánovaných peněz jsme tím přišli.

Naproti tomu během sezony do týmu přibyli dva hráči, od kterých jsem celkově vybral necelé 3000 Kč, což samozřejmě ztrátu nemůže ani trochu vykompenzovat.

Jak situaci řešit:
Na konci tohoto příspěvku najdete dvě tabulky. První bude seznam hráčů, kteří mi ještě dluží něco na příspěvcích či zápasech, druhý budou doplatky za odchozené ledy v září.
Tyto částky jsou vůči každému fér. Po jejich zaplacení se dluh sníží na necelých 5000 Kč.
Jak se k této zbývající částce postavíme, je na nás. Pokud každý z vás pošle o 250 Kč víc, bude dluh smazán, vyřešen týmově, i když možná ne úplně férově.
Nebo se můžeme dohadovat, kdo kolik odehrál apod., někdo něco pošle, někdo ne, jako vždycky. To už nechám na vás. Chápu, že nikomu není příjemné platit nějaké peníze navíc, byť je to v rámci stokorun. Ale jen pro Vaši informaci, mě osobně jen letos HC Mordor stál o 7.200 Kč víc, než by měl. A na rovinu říkám, že to byly poslední moje peníze navíc, které do týmu hodlám investovat.


Jedna stránka věci je, proč někdo zvládá platit v termínu a někdo ne. Jak jsem již psal výše, důvody těchto hráčů jsou ve většině případů objektivní a pochopitelné. Druhá stránka, kterou pravděpodobně většina z vás nevidí, je ale ta, že já jsem potom ten, kdo 2x měsíčně dostává upomínky o neuhrazených fakturách 2 měsíce zpět, kdo musí neustále řešit finance s hráči nebo vedením stadionu, a kdo na polovinu domácích zápasů jede s obavou, aby zase před zimákem nestál nějaký pán, co nás nepustí na led, protože něco dlužíme. Možná se to nezdá, ale v tomto stavu jsem rok co rok, sezonu co sezonu, již pět let. Je to stav prakticky permanentního stresu a starostí, které neubývají, spíš naopak, a které mi čím dál tím víc brání brát hokej tak, jako vy ostatní - jako příležitostnou sportovní zábavu s partou kamarádů.

Bohužel i tahle zábava, stejně jako každá jiná, něco stojí. Věřím, že nikoho z vás by nenapadlo jít do kina a nezaplatit lístek, jít na party s 50 korunami a doufat, že to nějak dopadne. Věřím, že nikdo z vás by si nekoupil nové boty a očekával, že prodavač za ním bude 2x týdně chodit nebo mu psát: “Pane Novotný, mohl byste nám už prosím zaplatit za ty boty, které už měsíc nosíte? Nebo poslat aspoň půlku, a druhou třeba za měsíc?” A vy byste řekli, že jasně, pak se na to vybodli s tím, že ‘někdo to doplatí a budu v pohodě’.
Ten někdo, kdo to doplácí jsem v 90 % já, v 10 % Adam.


Za těch pět let jsem se snažil vymyslet několik systémů placení za sezonu, žádný z nich nebyl výrazněji úspěšný. Jsem si jistý, že nikdo z vás nemůže říct, že bych mu při řešení financí nevyšel vstříc. Když už mi někdo napsal nebo řekl, že z těch či oněch důvodů nemůže peníze poslat hned, vždycky jsme se dohodli. Nikdy jsem nikoho neurážel, nezesměšňoval před ostatními, ani mu nebránil hrát, i když neměl zaplaceno, spíše naopak.
Možná to byla ta chyba.
Tak jako tak, už toho bylo dost.


Za těch pět let nejnižší částka navíc, z mých osobních peněz, kterou mě vedení týmu stálo, byla 3500 Kč, a to loni. I díky tomu jsem měl dojem, že se konečně vše zlepšuje. Po loňské sezoně s celoroční téměř perfektní docházkou, a bez výraznějších finančních problémů, jsem si vážně myslel, že ta letošní by mohla být skoro bezproblémová. Opak byl pravdou.

Opět jsme na konci března ve výrazném mínusu, opět jsem včera na poslední chvíli posílal svoje peníze, aby Hovna, se kterýma sdílíme ledy, za které mi celou dobu platí bez problémů, mohli odehrát svoje zápasy, opět jsme sotva třetinu zápasů odehráli v alespoň 10 lidech.


Ač se to možná nezdá, hlavním důvodem těchto problémů není to, že by někdo neměl peníze, nebo to, že někdo nemůže na zápas.
Hlavním problém je, že nejste schopní o tom na rovinu komunikovat. Řešit problém, jakmile se objeví, místo toho se na něco vysrat a pak se možná zpětně omluvit. Myslím, že nemám přehnané nároky, když po vás chci jednou za týden se přihlásit nebo omluvit ze zápasu, a jednou za půl roku poslat předem domluvenou částku. Všechno, úplně všechno ostatní zařizuje buď Adam, nebo já. Bohužel se to odvíjí od nějakého aspoň minimálního vztahu k tomu týmu, k soutěži, ke spoluhráčům, a ten mnoho z vás nemá.

Zkrátka a dobře mi to už stačilo. Stačilo mi vyvíjet od srpna do dubna snahu pro 20-25 lidí, kterou ocení sotva půlka z nich. Stačilo mi být veden v registru dlužníků kvůli někomu jinému, nespolehlivému. Stačilo mi být ten, kdo místo aby si užíval sport, který ho baví, a psal a bavil se s kamarády o blbostech, byl neustále jen za toho vola, co všechny otravuje s nějakým přihlašováním na zápasy a placením peněz a podobně.

Nechám to teď ve vašich rukou.

Pokud se najde někdo, klidně i více lidí, kteří by si starost o tým chtěli vzít na sebe, rád všechno vysvětlím, ukážu, poradím, předám kontakty a další informace.
Pokud ne, tak jsme zřejmě domordorovali.


Zpátky k původnímu tématu, které je ještě potřeba dořešit. Zde jsou slíbené seznamy, číslo účtu je stále stejné: 670100-2212858083/6210
Rád bych měl peníze vybrané do konce příštího týdne, kdy je termín splatnosti poslední faktury. Ideálně tedy odeslat nejpozději ve středu 4.4.2018. Na naše webové stránky do sekce Hráči / Doplatky hodím tabulku, kde budu pro přehled označovat, od koho už peníze dorazily.

Nezaplacené příspěvky / jednotlivé zápasy:
Hejna 600 Kč

Grund 900 Kč

Brand 1200 Kč

Kafka 1500 Kč

Trůbl A. 500 Kč

Ouřada 500 Kč

Ledy v září:
Trůbl V. 1200 Kč

Trůbl A. 900 Kč

Vörös T. 1200 Kč

Vörös J. 300 Kč

Schmalz 900 Kč

Kubeš 900 Kč

Mrug 900 Kč

Prokeš 900 Kč

Pech 600 Kč

Ouřada 600 Kč

Stojka 300 Kč

Brand 300 Kč

 



Závěrem bych se chtěl omluvit těm hráčům, na které přímo tento text necílí. Uvědomuji si, že je mezi vámi nemálo těch, se kterými výše uvedené problémy mám minimálně, nebo vůbec. Věřím, že každý má tolik sebereflexe, aby si v textu našel, co se ho týká, a co ne.
Všem bych chtěl poděkovat za jakoukoliv, větší či menší pomoc a spolupráci, kterou mi za těch 5 let nabídli. Je jedno, jak dlouho jste v týmu, všichni jsme se na úspěších i pádech Mordoru více či méně podíleli, jsme jedna parta, jedno mužstvo, a nechtěl bych, aby tento text naznačoval něco jiného.

Děkuji za přečtení, a těm, co zareagují, i za spolupráci.

Víťas