3. sezóna

26.07.2016 13:38

Jak jsme si vedli ve třetí sezoně našeho působení v Pražské lize? Zatím ze všech ročníků nejlépe.

 

Vlivem úbytku značného množsví týmů během loňských prázdnin se letos Pražská liga ledního hokeje poněkud smrskla. Ligy se zúčastnilo 71 mužstev, rozdělených do 6 skupin. V naší skupině bylo týmů 11, čekalo nás tedy celkem 20 utkání proti deseti soupeřům. Hned čtyři z nich pro nás byli neznámí: HC Kačeři Vinoř sestoupili z bývalé 6. ligy, HC Gryf z bývalé 7. ligy, jednalo se tedy o kvalitnější a zkušenější mužstva. Naopak celky Eisbären Prague a HT 13/14 byli úplnými nováčky PLLH.

Náš cíl pro letošní sezonu byl jednoznačný: postup do vyšší ligy. Ten zajišťuje umístění na prvním, a velmi často i na druhém místě, i když vše záleží na definitivním množství přihlášených týmů. Chtěli jsme tedy potvrdit roli jednoho z favoritů, udržet konstantní výkonnost a výsledkovou stabilitu během celé sezóny. K tomu nám pomohla celá řada nových hráčů, kteří se k našemu mužstvu připojili na začátku či v průběhu sezóny. Patří mezi ně obránci Matúš Murín a Jiří Vörös, a útočníci Jan Ferfecký, Aleš Král, Jakub Kubeš, Jan Pagáč a Filip Pech.

 

 

Hned v prvním kole jsme narazili na nováčky Eisbären Prague - tým, za který nastupuje i několik našich bývalých hráčů, a se kterým jsem se o rok dříve potkali v několika přátelských utkáních. Díky tomu jsme měli aspoň mírnou představu, co od soupeře čekat, a tak jsme bez větších obtíží vstoupili do naší třetí sezóny vítězně - 4:1.

Naprosto odlišný průběh mělo druhé utkání. I v něm jsme se střetli s nováčky, ale z kalibru nejtěžšího. Kačeři z Vinoře byli celý rok jasným suverénem naší ligy, zúročovali několikaleté zkušenosti z vyšších soutěží, a zápasy s nimi patřily k tomu nejtěžšímu a nejnapínavějšímu, co nás letos čekalo. Svědčí o tom divoký průběh tohoto zápasu, kdy jsme po relativně vyrovnané první třetině, již jsme prohráli 0:2, nasadili k parádnímu obratu v části druhé, ve které jsme pěti góly zcela otočili průběh zápasu, abychom nakonec naopak zcela vyhořeli ve třetí třetině, když jsme pět gólů naopak obdrželi, a prohráli 7:5.

Náladu jsme si spravili hned o týden později, kdy jsme rozdrtili HC ForFun Praha 11:2, hned v dalším kole však přišla druhá rána, když jsme prohráli s HC Legion. Ruský tým se opět výrazně zlepšil a letos trápil všechny favority. Ve vypjatém utkání nebyla nouze o šarvátky, souboje a velké množství emocí. Nepříjemné atmosféře jsme bohužel podlehli, a po prohře 3:2 jsme zaostávali za postupem již o 4 body.

Naštěstí jsme se ale neúspěchem zlomit nenechali, a najeli na vítěznou vlnu. Po výhře 6:4 nad HC Lake Stars jsme dosáhli tří jasných a přesvědčivých výher nad Q-foto farmou (5:0), HC Punishers (11:1) a HC Gryf (9:0). Během tohoto období jsme se navíc zúčastnili mezinárodního turnaje Prague's Barrel, kde jsme změřili síly s mužstvy z USA, Ruska, Čech a Švédska, a v konkurenci dalších 11 týmů nakonec obsadili pěkné 8. místo.

Zlepšení koncem kalendářního roku však narušila další bodová ztráta v posledním zápasu první půlky sezony. Druhý nováček PLLH - HT 13/14 do té doby uhráli jediný bod a byli tak v pozici jasného outsidera soutěže, naopak my jsme se neustále pohybovali v popředí tabulky. Zápas však hrubě ovlivnila docházka hráčů. Mezitím co my jsme se sešli v počtu pouhých 6+1, soupeř proti nám postavil tři kompletní pětky. A tak nás navzdory nižší kvalitě hráčů i předváděné hry Hokejové tréninky porazily 4:2, a připravily nám tak asi nejzbytečnější ztrátu bodů v celé sezoně.

 

Vstup do druhé poloviny 39. ročníku PLLH pak byl všechno, jen ne snadný. Zápas s Eisbären byl odložen, a tak nás hned v prvním zápase po vánocích čekali vedoucí Kačeři Vinoř. Opět se jednalo o velice náročný a vyrovnaný zápas, tentokrát však s příznivějším průběhem pro nás. Ještě v polovině třetí třetiny jsme vedli 4:2, a i po snížení soupeře 5 minut před koncem jsme stále drželi naději na těsnou výhru. V úplném závěru utkání však Kačeři skórovali v přesilovce po sporném vyloučení, a na výsledku 4:4 již nic nezměnila ani naše následná obrovská šance v posledních vteřinách zápasu. I tak jsme ale byli rádi alespoň za bod, který jsme favoritům sebrali. 

Narozdíl od předchozích ročníků, letošní jarní část se nám povedla na jedničku. Na remízu s Kačery jsme navázali přesvědčivými vítězstvími nad ForFun (16:1) a Eisbären (9:1), poté jsme oplatili podzimní porážku Legionu (7:3). Následoval shutout proti Q-foto farmě (4:0), a po drtivé výhře 15:2 nad HC Punishers byl před námi poslední náročnější zápas. HC Gryf nás již nepodcenili, a i když jsme i z druhého vzájemného utkání brali plný počet bodů, tentokrát již po těsné výhře 5:4. 

Odveta proti HT 13/14 se pak nesla ve zcela opačném duchu, než předvánoční utkání. Soupeři jsme nedali šanci překvapivý výsledek zopakovat a jednoznačně zvítězili 7:0.

Následovala dvě utkání během týdne proti Oldhamu, který měl, jako každý rok, problém se sháněním ledů. Obě odložená utkání na závěr sezony jsme zvládli a zvítězili 6:4, resp. 11:2. Poté nás čekalo již jen jediné utkání, a to proti HC Lake Stars. Jelikož však soupeř nebyl schopen sehnat led v řádném termínu ani několika náhradních, bylo nakonec utkání kontumováno v náš prospěch (5:0).

Včetně tohoto zápasu jsme tedy od zápasu s Kačery 27.1.2016 vyhráli všech 10 utkání, ke kterým jsme nastoupili.

 

 

Celkově jsme tedy obsadili 2. místo, pouhé 2 body za prvními Kačery. 

Se 43 obdrženými góly jsme se stali nejlépe bránícím mužstvem celé PLLH. Navíc jsme v pěti utkáních neobdrželi ani jeden gól, což se žádnému jinému týmu Ligy letos nepovedlo.

Zároveň jsme ale se 143 vstřelenými góly byli třetím nejproduktivnějším týmem celé PLLH.

Tabulku skóre jsme tedy jasně ovládli před ostatními 70 týmy s hodnotou 100+.

 

V individuálních statistikách vynikli:

Brankář Zdeněk Chodanič, který si připsal čtyři z pěti našich shutoutů. Navzdory tomu nebyl vyhlášen nejlepším brankářem naší ligy, i když by mu cena právem patřila.

Obránce Adam Trůbl, který byl vyhlášen nejlepším obráncem ligy  a dostal se též do All Star týmu 6. PLLH.

Utočník Martin Stojka, který byl s 27 góly pátým nejlepším střelcem 6. PLLH, a se 43 body (27+16) sedmým nejlepším v kanadském bodování 6. PLLH.

Útočník Vladimír Schmalz, který byl s 39 body (20+19) devátým nejlepším v kanadském bodování 6. PLLH.

 

Celkově se tedy jednalo o naši dosud nějúspěšnější sezónu. Konečné 2. místo by nám mělo zajistit postup do vyšší ligy, definitivně se vše ukáže na konci léta. 

Velké zlepšení jsme zaznamenali i co se týče docházky a komunikace hráčů, za což patří celému týmu veliké poděkování. Až na jedinou výjimku jsme všechny zápasy odehráli s dostatečným počtem hráčů, čímž jsme omezili zbytečné ztráty bodů na minimum, naopak dobrá docházka přispěla k celoroční pohodě v týmu  a tím i k výborným výsledkům.

Největší dík pak patří fanouškům, kteří nám chodili fandit v důležitých i méně důležitých zápasech. Moc si této podpory vážíme, velmi za ni všem fans děkujeme a těšíme se na další krásné hokejové chvíle i v nadcházející sezoně!

 

(vv)